CONTACT

Wallep, ons onderzoeksproject in samenwerkingsverband loopt binnenkort op zijn eind

Vanaf 2024 zal Pasta della Mamma Waalse spelt gebruiken in haar pastaproducties.

Wallep,een samentrekking van  Wallonië enépeautre (spelt), bestaat uit 9 Waalse bedrijven en onderzoekscentra die samen een organisatie vormen rond Waalse spelt.

Het doel : een eerlijk inkomen voor de landbouwers, vernieuwende, gezonde en lokale producten voor de consument, het creëren van 35 directe banen, 300 banen behouden … en vooral, een oplossing om ons regionaal voedingssysteem rendabeler en duurzamer te maken.

Kant-en-klare gist voor bakkers, whisky, meel, pasta op basis van Waalse spelt of zelfs natuurlijke siropen in de samenstelling van andere voedingsproducten, gepareld graan : dit zijn enkele producten die de Waalse consumenten weldra zullen mogen ontdekken.

Wallep heeft tot doel om een streekgebonden product te herlokaliseren op een vernieuwende manier en op industriële schaal. Zes grote en middelgrote Waalse bedrijven (Meurens Natural, les Moulins de Statte, Pastificio della Mamma, Puratos, Walagri, stokerij Radermacher), gesteund door drie spelers uit de onderzoekswereld (Celabor, CRA-W, Meurice Recherche & Développement), bundelen hun krachten samen in dit R&D project dat door de Waalse Regering als « concurrentiecluster » Wagralim gelabeld werd.

De missie van Wallep is om de prijzen van spelt in Wallonië te stabiliseren en bijgevolg betere werkomstandigheden bieden aan de boeren die spelt verbouwen d.m.v. een stabiel en eerlijk inkomen, zonder daarbij de huidige ecologische, sociale en economische problemen uit het oog te verliezen.

Op dit moment voeren de spelers van het Wallep-project organoleptische tests uit met een panel bestaande uit consummenten. In die laatste fase kunnen de geselecteerde speltsoorten goedgekeurd worden.

Wij zitten nu in de laatste rechte lijn naar het einde van het project. Het lastenboek Spelt Wallep moet nog afgewerkt worden (bio en conventioneel) en in 2022 zullen we aan de landbouwpartners vragen om onze spelt te zaaien voor een eerste oogst in 2023 in Wallonië.

Om dit verder te zetten, zal Wallep zich openstellen voor verwerkende bedrijven die producten op basis van Waalse spelt willen vervaardigen. Voor die bedrijven is het een echte meerwaarde om zich bij Wallep aan te sluiten.

WILT U IN CONTACT BLIJVEN MET PASTA DELLA MAMMA ?

Pasta della Mamma ontwikkelt voortdurend nieuwe producten die u kunnen interesseren. Volg ons op de sociale netwerken of via onze nieuwsbrief!