CONTACT

Starten als zelfstandige in de horeca: hoe doe je dat?

Jonge chef-kok Caroline Cornez, amper 25 jaar oud, is net als zelfstandige gestart.

Moedig en vastberaden deinst Caroline voor niets terug en naarmate de maanden verstreken begon ze naam te maken. Zo kon ze de sprong wagen en zelfstandige worden.

Hoe begin je als 25-jarige een carrière in de horeca?

Na haar afstuderen aan de École Hôtelière de Namur werkt ze een jaar lang als cateraar. Daarna volgt ze een jaaropleiding tot chocolatier.

Tijdens die opleiding ontmoet ze een van de bekendste chocolatiers bij wie ze onmiddellijk na haar stage in dienst treedt: Pierre Marcolini. Ze was toen net 18 geworden. Daar is ze werkzaam in de productie, namelijk in de bakkerij, waar ganache, pralines en karamel worden verwerkt voor de belangrijkste lijn die dagelijks duizenden pralines maakt.

Hoewel Caroline erg gepassioneerd is door nagerechten en graag met chocolade werkt, besluit ze de keuken in te gaan en voor een cateraar in een keuken in Luxemburg aan de slag te gaan.

Als werkneemster blijft Caroline spelen met de gedachte om zelfstandige te worden. Dat idee vordert gestaag.

Aansluitend oefent Caroline in de productie een R&D-functie uit. Ze wil graag haar levenskwaliteit verbeteren en dichter bij haar ouders wonen. Net dan krijgt ze een ongeluk. Na haar herstel denkt Caroline na over haar carrière en stort zich in het avontuur.

Ze begint in bijberoep en biedt buffet- en cateringdiensten aan. Daarnaast organiseert ze diners. Al snel wordt het moeilijk om alles te managen: haar werk als werkneemster, haar werk als cateraar in bijberoep. Het wordt veel. Daarom besluit ze, een jaar na de start van haar bijberoep, om in oktober 2022 als zelfstandige in hoofdberoep te starten.

Momenteel biedt Caroline maaltijdboxen aan in de omgeving van Hannuit. Ze beschikt nog niet over een fysiek verkooppunt, maar denkt er veel over na.

Zo ziet een week bij de chef-kok en cateraar eruit

De week begint zondagavond. Onze chef-kok maakt de maaltijdboxen klaar. Op maandag geeft Caroline overdag les bij IFAPME. ‘s Avonds bezorgt ze haar maaltijdboxen.

Dinsdag is rustiger, want op woensdag worden opnieuw maaltijdboxen klaargemaakt voor de aperitiefschotels en pokébowls van vrijdag.

Op donderdag geeft Caroline via het opleidingscentrum Epicuris les in scholen. Op vrijdag bereidt Caroline zich voor op verschillende evenementen. Ze treft voorbereidingen en regelt alles om tijdens het weekend voor perfecte evenementen te zorgen.

Of het nu voor een huwelijk, een feest, een communie of maaltijdboxen is, Caroline stelt alles in het werk om een culinair moment te bezorgen om nooit te vergeten.

En wat brengt de toekomst?

Caroline barst van de ideeën. Haar gedachten staan niet stil. Ze heeft voor ons enkele van haar toekomstprojecten uit de doeken gedaan. In de loop van de tweede helft van dit jaar volgt er iets nieuws. Dat staat vast.

Ontdek meer over Caroline op Instagram en Facebook of op haar blog: Caro’s Cook Line

Ze droomt van een eigen atelier, en liefst thuis, met een winkel. Misschien ook wel een B&B.

Had je het achteraf bekeken anders aangepakt?

“Het was eigenlijk eenvoudig om als zelfstandige in bijberoep te starten. Ik had de tijd om mijn naamsbekendheid te vergroten. En geef toe, onmiddellijk als zelfstandige in hoofdberoep starten is psychologisch zeer stressvol”, legt Caroline uit.

Naast de administratieve rompslomp en de foodcost die moet worden berekend, is er veel om over na te denken: “Ik was ook bang voor de rustigere maanden, zoals januari, maar ook voor de maanden waarin veel moet worden klaargemaakt, zoals december. Kasbeheer is een kunst”, licht ze toe.

De keuken van Caroline Cornez

Caroline houdt enorm van de streek, van seizoenskeuken en verse streekproducten. Haar recepten zijn klassiek, maar ze voegt aan elk gerecht graag een persoonlijk accent toe. Ze is een levensgenieter die haar liefde voor lekker eten graag deelt.

Voor evenementen en diners kunnen gasten rekenen op haar verfijnde en gastronomische keuken.

Tips voor wie wil starten

“Geloof er zoveel mogelijk in, heb er alle vertrouwen in en praat erover alvorens je de sprong waagt. Denk nooit dat je al over alle kennis beschikt, maar blijf bijleren en vaardigheden ontwikkelen”, verduidelijkt ze. En wees vooral niet bang voor kritiek. Probeer te verbeteren door feedback ter harte te nemen.”

“Starten als zelfstandige vergt veel denkwerk, maar als het een passie is, moet je er gewoon voor gaan!”

Het is ook erg belangrijk om je goed te laten omringen. Caroline vertelt ons dat de steun en hulp van haar ouders haar enorm hebben aangemoedigd. Dat heeft haar echt geholpen de sprong te wagen en in haar project te blijven geloven.

“Vanuit professioneel oogpunt is het essentieel om je goed te laten omringen. Om een goede start te maken, is het zinvol een boekhouder te hebben die al je vragen kan beantwoorden en je adviseert over je situatie. Daarnaast zijn andere zelfstandigen ook een goede bron van informatie in geval van twijfel. Enkele ondernemers hebben me als mentors (Maud & Pascal, A table ! Maison Fromagère, restaurant La broche in Dinant) geadviseerd”, legt Caroline uit.

Het verhaal van Caroline Cornez is een prachtig verhaal dat nog maar net begonnen is. We wensen haar veel succes en talrijke projecten toe.

WILT U IN CONTACT BLIJVEN MET PASTA DELLA MAMMA ?

Pasta della Mamma ontwikkelt voortdurend nieuwe producten die u kunnen interesseren. Volg ons op de sociale netwerken of via onze nieuwsbrief!