Een pastasoort kiezen
Er bestaan verschillende soorten pasta’s. Welke kiezen en waarom? Kiezen voor de beste smaak en de beste textuur voor uw klanten of voor wat u gemakkelijk kan bewaren en klaarmaken, daar heb je een dilemma. In deze rubriek worden de verschillende pastasoorten omschreven en een objectieve lijst getoond met hun voor-en nadelen.
Kies in de lijst de pastasoort waarvan u meer informatie wenst.
Verse pasta – Ultra vers
Definitie
Dat is een product waarbij de verhouding tussen de basis grondstoffen dezelfde blijft vanaf de menging tot de verpakking. Bovendien ondergaat het geen temperatuurschommelingen tijdens de productie.
Voordelen
Het is een voedzaam product waarvan men de kwaliteit van de grondstoffen goed proeft en dat snel klaar is.
Nadelen
…
Advies
Het wordt best onmiddellijk na fabricage gegeten om meer van zijn kwaliteit te benutten.
Voorkoken
Het voorkoken zal de kwaliteit van het product helemaal niet veranderen en vergemakkelijkt het werk van de kok.
Invriezen
Een ultra verse pasta mag zonder probleem ingevroren worden. Maar men moet proberen om niet een grote hoeveelheid in zijn geheel in te vriezen omdat de pasta dan elkaar gaat kleven. Het is vervolgens belangrijk om het product volledig en goed te laten ontdooien zonder te proberen het uit elkaar te halen omdat het broos is. Het product bewaart wel al zijn eigenschappen en voordelen.
Verse pasta – Enkele pasteurisatie
Definitie
…
Voordelen
…
Nadelen
…
Advies
- …
- …
Voorkoken
Het voorkoken zal de kwaliteit van het product helemaal niet veranderen en vergemakkelijkt het werk van de kok.
Invriezen
Een ultra verse pasta mag zonder probleem ingevroren worden. Maar men moet proberen om niet een grote hoeveelheid samen in te vriezen omdat de pasta dan elkaar gaat kleven. Het is vervolgens belangrijk om het product volledig en goed te laten ontdooien zonder te proberen het uit elkaar te halen omdat het broos is. Het product bewaart echter al zijn eigenschappen en voordelen.
Verse pasta – Dubbele pasteurisatie
Definitie
…
Voordelen
…
Nadelen
…
Voorkoken
Het voorkoken zal de kwaliteit van het product helemaal niet veranderen en vergemakkelijkt het werk van de kok.
Invriezen
Een ultra verse pasta mag zonder probleem ingevroren worden. Maar men moet proberen om niet een grote hoeveelheid in zijn geheel in te vriezen omdat de pasta dan elkaar gaat kleven. Het is vervolgens belangrijk om het product volledig en goed te laten ontdooien zonder te proberen het uit elkaar te halen omdat het broos is. Het product bewaart wel al zijn eigenschappen en voordelen.
Gedroogde pasta
Definitie
Dat is een product waarvan men een zeer grote hoeveelheid water, gaat onttrekken zodat het een veel langere houdbaarheid kan krijgen dan de verse pasta.
Voordelen
Deze pasta kan heel lang bewaard worden. En hij kan om het even waar opgeborgen worden.
Nadelen
Wordt niet vaak met ei geproduceerd. Is niet zo stevig bij het koken. Groot kwaliteitsverschil tussen bepaalde producten. Deze pasta rendeert goed omdat hij meer water kan opnemen, maar de kooktijd is langer.
Advies
- De kooktijd niet overschrijden om geen te slappe pasta te verkrijgen.
- Gezien de lange kooktijd is het beter de pasta voor te koken.
Voorkoken
Men moet er tijdens het voorkoken goed op letten dat de pasta niet te veel gekookt wordt om geen moeite te hebben bij het herkoken alvorens op te dienen.
Invriezen
Het is niet mogelijk deze pasta in te vriezen omdat hij niet voldoende water bevat waardor hij gemakkelijk kan breken.
Pasta met 100% griesmeel van harde tarwe pasta
Definitie
Dat is een product waarvan de belangrijkste grondstof van superieure kwaliteit is.
Voordelen
Het levert een product op van betere kwaliteit.
Pasta met griesmeel en meel
Definitie
Het is een mogelijk mengsel van de belangrijkste grondstof van pasta.
Voordelen
Door het meel kan de prijs verlaagd worden.
Nadelen
Het product is veel minder stevig bij het koken.
Advies
De kooktijd respecteren met de kans toch een onbruikbaar product te bekomen.
Pasta met ei
Voordelen
Ei versterkt de structuur van de pasta en gaat hem net iets meer smaak geven.
Nadelen
Het ei is een allergeen.
Pasta zonder ei
Voordelen
De prijs is lager.
Nadelen
De pasta is minder stevig bij het koken als de kooktijd niet gerespecteerd wordt.
Gelamineerde pasta
Definitie
Dat is een pasta die in een wals (pletmachine) wordt verwerkt. Het is een systeem dat is samengesteld uit rollen en aan de pasta een bepaalde dikte en vorm geeft.
Voordelen
De prijs van gelamineerde pasta is laag.
Nadelen
De wals gaat de cellen van de pasta aantasten en de kwaliteit en structuur ervan doen afnemen.
Advies
- De aangerade kooktijd niet overschrijden om geen te slappe pasta te verkrijgen.
- Deze pasta gebruiken voor een gerecht zonder al te veel meerwaarde.
- Wanneer de pasta een bijkomend element is in het klaargemaakte gerecht.
Geëxtrudeerde pasta
Definitie
Dat is een pasta die geëxtrudeerd wordt. Een wormwiel stuwt de pasta voort naar de matrijs die uiteindelijk de gewenste vorm geeft aan de pasta.
Voordelen
De pasta verkrijgt een stevige structuur omdat dankzij deze techniek de cellen van de harde tarwegriesmeel volledig behouden blijven. Daardoor zal de pasta steviger bijven bij het koken en een goede structuur in de mond behouden. De saus wordt beter vastgehouden door de pasta.
Advies
De kooktijd goed respecteren zodat een consument de pasta niet onvoldoende gegaard vindt.